29 November 2016

Dakwaan RELA Halang Kempen Tutup Aurat. Saksi DEDAH Cerita SEBENAR !!!

-- --


Sebelum ini seorang individu yang bernama Diana Iman Heart pada 2 hari yang lalu telah menviralkan di facebook dimana dia dihalang untuk menjalankan “kempen tutup aurat” oleh anggota RELA di tapak Karnival Sale anjuran KPDNKK di Dataran Angsana.

Individu tersebut dihalang kerana telah lewat sejam untuk membuat persiapan digerainya yang menjual tudung muslimah.

Akibatnya,anggota rela tersebut dikecam teruk netizen. Malah ada yang menghina anggota rela tersebut.

Semalam seorang individu telah tampil menceritakan kejadian “Versinya” pula. yelakan tak adil jika kita tak dengar dari pelbagai sumber. Ceritanya begini:-







“Terbaca kisah viral pasal Rela dan penjual pakaian islamik.Bukan Rela je…Nurse,Guru pun pernah kena.Dajjal belum keluar dah sibuk viral cerita fitnah (cuba baca gambar di komen dan cuba call KPDNK Johor).
Point yang saya nak sampaikan.

Manusia memaki hamun kerja RELA hanya cerita disebelah pihak sahaja. Kalau nak marah settel di pejabat bukan di viral.
Tiada sudah sifat tabbayun.

Jangan cetus rasa tak hormat pada kerja begitu.Hanya sebab seorang RELA kita nafikan kebaikan RELA yang banyak tolong jadi penjaga.Hanya sebab nurse tertidur..nurse lain kena maki.Hanya sebab seorang guru bermasalah,hilang adab dengan guru yang lain.Pernah tanya masalah orang yang dituduh?yang dimalukan dengan viral?

Logiknya sesiapa pun kalau dia dipihaknya mesti ceritanya akan memihak diri dia,dia di aniaya,dia di zalimi.Pernah tanya pihak RELA tadi apa sebenarnya terjadi?Penzina mengaku berzina pun Nabi tak terus hukum.

Memaki lebih mudah dari lafaz zikir.Tapi takpa lepas viral,tutup kes.Di padang mahsyar boleh cari semula utk minta maaf.
Asalkan puas hati boleh meluahkan perasaan.Perasaan keluarga orang tak fikir sebab bukan keluarga kita.Orang hilang pekerjaan tak mengapa asalkan bukan kerja kita.
 
Kalau pun realitinya RELA itu salah tapi anda dapat apa dengan menghina orang?menghina pekerjaan orang?

Nak tunjuk pada dunia yang beginilah akhlak muslim?Nak tunjuk pada Jepun yang mereka lebih tepati masa dari muslim?Kalau nak buat kisah teladan tutup muka orang.Ini kes memang nak lampiaskan amarah.

Dalam penceritaan RELA itu memang salah sebab nampak macam tiada budi bicara,budak2 yg cerita mmglah.Tapi dia tegas dengan kerjanya,dia ada intergriti.Kes budi bicara nilah yg banyak bagi lepas orang asing masuk kawasan.

Kemudian banyak jenayah berlaku dan akhirnya yang disalahkan pegawai keselamatan.Buat kerja salah,tak buat salah.Salah sikit kena maki hamun…viral.Padahal memang tak salah pun.Jadi kambing hitam nak marketingkan page.
 
Apa yang saya nampak.
1. Manusia yang tiada disiplin.Lewat sejam bukan seminit.Sebelum nak dakwah orang…kita dakwah diri kita dengan surah Al Asr’.Sumpah atas masa.

2. Guna simpati agama untuk menjual.
Kalau betul kita berdakwah,anggaplah ianya cabaran.Banyak lagi tempat kita boleh menjual.

Banyak lagi tempat kita boleh berdakwah….manusia menyokong guna sentimen agama dalam masa sama memaki,perlekeh kerja orang dan ambil cerita sebelah pihak sahaja.

Kemudian nak jual2 nama Allah…sebab tu kes penipuan guna agama ni berleluasa siap boleh jadi jutawan dan kebal undang2.
Biasalah sebenarnya kalau ikut event kadang kita lambat,semua orang pernah lalui.

Kena halau balik pun ada.Burn duit booth.Tapi isu ini kenapa sampai nak malukan orang hanya sebab tak puas hati?kalau nak viralkan sebagai tauladan tutuplah muka orang.

Tapi kalau kita memang nak malukan orang…dah berjaya dah.Siap page sampah buat modal cerita nk tarik trafik yang akhirnya bagi ancaman kepada kerja orang yang kesian anak bini dan keluarga.Memalukan…

Banyaknya kezaliman yang maslahat kepada umum kisah peribadi juga yang kena viral.Tiadakah istilah dalam hidup kita memberi harapan pintu rahmat pada orang lain?

Sudah2lah jual nama Allah dan agama untuk keuntungan dunia.Banyak lagi teknik marketing lain boleh cuba.

Trip bisnes untuk MAS lambat sepuluh minit dia tutup gate walaupun dah bayar beribu harga tiket.Kalau logiknya boleh lagi budi bicara.10minit bukan sejam.

Jangan amalkan sangat suka memaki dan viralkan aib individu.Lagi2 yang terikat dengan etika kerja.Bukan senang nak dapat kerja.Fikir juga periuk nasi anak yang sekolah.

Sekuriti dipejabat sini kalau tak tegas kena buang terus,sebab banyak kes orang luar masuk dan kawtim.Sekuriti kah salah?Kalau tak puas hati pergi jumpa ketua atau buat report polis.

Susah tuhan nak berikan kita kepimpinan yang berintegriti.Sebab kita sebagai rakyat tak pentingkan disiplin,tak kisah intergriti dan lebih suka jadikan kisah viral sebagai hujah kebenaran. Siapa kuasai media dialah benar. Sumber:- Mas Mazratul Humairah