11 November 2016

Cikgu Bawa ‘Mayat’ Ke Kelas !!!

-- --

SEORANG guru Bahasa Inggeris dari sebuah sekolah di Sarawak kini mendapat perhatian netizen menerusi laman sosial.

Berbeza dengan kebiasaan guru yang lain menggunakan papan putih, cikgu bernama Raee Yeoh pula lebih gemar menggunakan pendekatan kreatif bagi membantu pelajarnya bersedia menghadapi peperiksaan akhir tahun.

Kisahnya menjadi viral selepas dia memuat naik gambar teknik pembelajarannya meminta pelajar tingkatan satu menyelesaikan satu misteri pembunuhan sambil pelajar perlu bertutur dalam bahasa Inggeris.

Menariknya, cikgu Raee Yeoh turut menyediakan ‘lokasi jenayah’ dengan menggambarkan seolah-olah ‘mayat’ yang lengkap berpakaian kemeja kot, topi, berserta kenyataan-kenyataan suspek.

Lebih dramatis, guru ini turut menyediakan pita sekatan polis di sekeliling kejadian.Manakala, bagi pelajar yang berjaya mencari pembunuh yang sebenar akan diberi ganjaran dengan merakam gambar bersama pisau gergasi yang lengkap dengan lumuran darah.

Cikgu Rae Yeoh juga tidak ketinggalan dalam tugasan ini di mana dia berlakon menjadi ‘ketua penyiasat’ yang menegur “penyiasat baru” (pelajarnya) jika mereka bertutur selain bahasa Inggeris ketika menyelesaikan misteri itu.

“Saat ini paling lucu kerana pelajar yang baik bertutur bahasa Inggeris akan bercakap bahasa ini dengan lintang-pukang agar pelajar yang lemah dapat memahaminya,” tulisnya di Facebook.