13 November 2014

Luahan Rakyat Malaysia: JPJ, Kembalilah Kepada Asal

-- --


Nampaknya kemarahan rakyat Malaysia terhadap operasi khas nombor plat masih belum reda, melalui tulisan di Facebook Kon Fadzry Anuar . Baca tulisan beliau:-

Sejarah JPJ adalah sebagai Pendaftar Kenderaan di awal penubuhannya dahulu pd tahun 1937 dikenali sebagai RIMV (Road Inspectorat Motor Vehicle) dibawah British melalui Ordinan Lalulintas. Kemudian ditukar kepada Lembaga Pengangkutan Jalan kerana penambahan kenderaan perdagangan di jalanraya. Namun, segala-galanya berubah apabila APJ1987 diterbitkan, mereka menukar kpd Jabatan Pengangkutan Jalan.

Mereka mula 'lawan towkey'. Nak jadi penguatkuasa di jalanraya. Lawan tugas Polis Trafik. Mereka inilah 'Penguatkuasa JPJ' yg menjahanamkan sosio budaya rakyat Malaysia. Kita rakyat sudah terbiasa dengan layanan Polis. Sekarang di jalanraya ada 3 agensi yg menjalankan penguatkuasaan untuk satu akta yg sama APJ1987 iaitu PDRM Trafik, JPJ dan SPAD.

Berapa banyak kekeliruan cara dan gaya penguatkuasaan jalanraya?

Polis Trafik lebih mesra dan lebih berbudi bicara dan mereka tahu mereka bekerja untuk memastikan keselamatan rakyat diutamakan kerana Polis adalah pelaksana segala undang-undang yg diluluskan oleh Parlimen termasuk Akta Polis.

Berbeda dgn JPJ, mereka hanya melaksanakan Akta Pengangkutan Jalan 1987. Akta yg lebih kecil.

Mereka tiada kuasa dalam Akta Perihal Perdagangan 1972 tapi mereka menyaman pemilik kenderaan Cermin Gelap dan sebagainya. Nampak tak kejengkelan JPJ?

Unit Penguatkuasa JPJ memang tidak relevan.

Kesimpulannya, biar PDRM Trafik sebagai agensi tunggal penguatkuasa di jalanraya. Dan JPJ kembalilah ke kepada asal tugas kerja kamu sebagai Pendaftar Kenderaan

No comments:

Post a Comment