1 December 2014

Gadis Cantik Ini Dirompak Dan Ditoreh Mukanya

-- --


Pasir Puteh : Satu kejadian samun dan rompak telah berlaku di Lot 1195, Sentosa, Wakaf Berangan Sri Aman Pasir Puteh kelantan.

Kejadian itu berlaku pada jam lebih kurang 1.40 petang yang mana telah disahkan oleh bilik Gerakan IPD Pasir Puteh Kelantan telah menerima panggilan telefon  daripada talian  999.

Siasatan awal yang dibuat oleh pihak Polis dirumah mangsa didapati pada masa kejadian tersebut terdapat 3 org berada dirumah iaitu mangsa Hat Tema Bt Mat Zin, 58 tahun (Ibu), Nur Shafiqa bt. Lah, 22 tahun(Anak) dan Nur Shafatini bt. Lah, 18 tahun (Anak).

 Saspek 2 lelaki melayu menaiki motosikal dan telah masuk kedalam  rumah tanpa membuka topi keledar yg mempunyai penutup depan (Visor) manakala  seorang saspek telah menendang pintu bilik air yg mana di dalamnya mangsa Nur Shafiqa sedang mandi.

Setelah pintu terbuka saspek telah tarik mangsa ke ruang tamu rumah dan mangsa  dapati emak Mangsa (Hat Tema) sedang terbaring di ruang dapur rumah.

Kemudian mangsa Nur Shafiqa telah diminta oleh salah seorang saspek untuk mencabut sebentuk cincin yang sedang dipakai oleh mangsa iaitu IBU Nur Shafiqa (Hat Tema) yang sedang terbaring dilantai itu.

Nur Shafiqa  kemudiannya telah dibawa masuk ke dalam salah satu bilik dan  saspek telah mengambil satu telefon bimbit miliknya jenis iPhone 5 (S).
Semasa didalam bilik itu juga  Shafiqa telah melihat saspek  membuka seluar dan pada anggapannya dia akan dirogol oleh penyamun tersebut namun saspek pakai semula seluar apabila saspek yang kedua yang berada diluar bersama dengan ibu mangsa memanggilnya.

Saspek pertama terus keluar dari bilik dan kemudian masuk semula kedalam bilik serta menumbuk muka mangsa dan toreh muka mangsa dengan pisau kerana mangsa melawan.

Saspek kemudian keluar dari bilik dan seterusnya Nur Shafiqa terus kunci bilik dari dalam dan kemudian berteriak ikut tingkap untuk minta bantuan. Saspek dipercayai melarikan diri apabila mendengar mangsa berteriak  meminta bantuan.

Pada masa yang sama adik mangsa iaitu Nur Shafatini turut berada didalam rumah. Adik mangsa berada dalam bilik berlainan pada ketika itu  dan  telah bersembunyi dibawah katil ketika saspek tendang pintu bilik.

Walaubagaimana pun  beliau tidak nampak saspek yang masuk kedalam  rumah mereka. Nur Shafatini kemudiannya  telah menghubungi talian 999 bagi meminta bantuan dari pihak polis dan juga ambulan.

Setelang Polis dan ambulan tiba serta membawa kedua-dua mangsa Hat Tema dan Nur Shafiq telah dibawa ke Hospital Tengku Anis bagi menerima rawatan dan akan dirujuk ke HUSM utk rawatan lanjut.

Hat Tema mengalami cedera luka pada bawah mata sebelah kanan dan luka kesan ditoreh pada pipi sebelah kiri kerana telah melawan 2 orang sapek (penyamun) manakala Nur Shafiqa mengalami kecederaan  pada dahi sebelah kanan dan pada bibirnya.

Barangan yang telah disahkan hilang adalah barang kemas sebentuk cincin, seutas gelang tangan, telefon bimbit iPhone 5S warna putih.

Saspek utama 2 orang lelaki yang memakai topi keledar serta mempunyai  bentuk badan kurus dan  kenderaan yg digunakan saspek tidak dilihat.

Semasa kejaidan itu saspek bercakap dalam bahasa melayu dialek Kelantan dan muka saspek tidak dapat dicamkan kerana memakai topi keledar dengan penutup visor gelap.

Sementara itu pihak POLIS telah membuat siasatan ditempat kejadian dan Rajah kasar tempat kejadian itu telah dilakar serta gambar tempat kejadian juga telah dirakamkan dan juga  kesan kecederaan mangsa.

Pihak Polis dengan Bantuan D8 telah dipohon untuk mengesan lokasi telefon bimbit mangsa dan anggota JSJ & JSJN telah diarahkan utk mengesan saspek terlibat.

Kes ini telah di Klasifikasi dan  dicadang  dibawah seksyen 394 Kanun Keseksaan.

No comments:

Post a Comment