26 July 2014

Gambar Kanak-Kanak Tidur Keletihan Atas Troli Sampah Undang Simpati Masyarakat

-- --
Akhirnya ada juga pihak yang bersimpati datang tolong keluarga tersebut. Merujuk kepada satu gambar yang tersebar sebelum ini ;


Menurut sumber, berikut serba ringkas detail keluarga terbabit.1. Abang dia OKU.

2. Adik dia pun kerja tukang sapu

3. Abang dia yang OKU pun kerja buang sampah.


Mana perginya bantuan zakat untuk orang-orang macam ni? Tak dapat zakat ke? Kalau ikut pada jumlah kutipan zakat, beratus-ratus juta. Pandai kutip je ke?..agih tak pandai??


Seorang tukang sapu tidak tahu gambar kanak-kanak perempuan yang sedang tidur keletihan atas troli sampah yang tersebar dalam Facebook, adalah anaknya sendiri.
 
Fazilah Mohamad, 30, berkata, dia terpaksa membawa anak tunggalnya itu bersama-sama ketika itu memandangkan tiada siapa dapat menjaganya.
 
“Saya tidak tahu siapa yang ambil gambar itu, tapi masa itu memang dia letih kerana ikut saya menyapu. Saya pun ke tempat kerja hanya berjalan kaki kerana tiada kenderaan.

 “Saya ingat tahun depan nak hantar anak (Farah Nadiya Abdullah, 5) ke tadika supaya dia tidak lagi ikut saya ke tempat kerja,” katanya kepada Sinar Harian.
 
Fazilah, yang tinggal di Panji Alam, baru sebulan bekerja sebagai tukang sapu.
 
Dia yang tinggal bersama kakak dan seorang abang orang kurang upaya (OKU) berkata, dia bekerja kerana desakan hidup untuk menyara keluarga.
 
Katanya, kakaknya turut bekerja sebagai tukang sapu di syarikat sama, manakala abangnya ambil upah membuang sampah.
 
“Untuk persiapan hari raya, saya sudah beli kelengkapan baju raya untuk saya dan anak,” katanya.
 
Gambar yang dirakam mendapat simpati banyak pihak, termasuk seorang kakitangan kerajaan, Mohd Aziruddin Majid, 29, yang mengambil inisiatif mengumpul sumbangan daripada rakan untuk disumbangkan kepada Fazilah sekeluarga.


No comments:

Post a Comment